DIGITAL IMAGING SQUARE

O nouă piață în plină expansiune
- cea a tiparului de ambalaje reciclabile personalizate, la cerere și în tiraje reduse

Konica Minolta vine în întâmpinarea cererilor crescute de ambalaje reciclabile și personalizate pe carton gofrat, prin comercializarea sistemului PKG-675i

Pe măsură ce tot mai mulți producători și branduri diferite iau atitudine în ceea ce privește reducerea impactului asupra mediului, ambalajele au devenit un subiect fierbinte în demonstrarea implicării în acțiuni de responsabilizare socială și ecologică, încă din 2017. Acest lucru se reflectă în reglementările guvernamentale centrale și municipale, în atitudinile consumatorilor și în valorile proprietarilor de mărci. De asemenea, tot mai multe unități FMCG își asumă producția și utilizarea unor ambalaje mai durabile până în 2025, iar acest lucru generează un impuls direct de înlocuire a ambalajelor din plastic cu cele din carton.

Pentru a valorifica resursele oferite de piața de tipar digital a ambalajelor, aflată în plină expansiune la momentul actual, Konica Minolta a introdus pe piața din Europa, la începutul acestui an, echipamentul de tipar digital cu jet de cerneală pe bază de apă – PKG-675i. Dispozitivul permite furnizorilor de tipar și proprietarilor de mărci să beneficieze de o soluție mai facilă pentru producția de ambalaje la cerere, în tiraje reduse, potrivită cu tendința pieței de personalizare a cutiilor din carton gofrat.

PKG-675i este echipamentul potrivit pentru producția, în tiraje reduse, a plăcilor din carton personalizate și a cutiilor pliante, ștanțate dar neformate sau pre-matrițate, în mod rapid și economic. Sistemul oferă posibilități multiple și rapide de personalizare, fie prin printarea numelui pe ambalaj, fie printr-un mesaj de marketing personalizat, a elementelor sau imaginilor de brand. Aceste considerente au reprezentat elemente de bază în decizia de achiziție a acestui sistem pentru Cora Print, unul dintre primii utilizatori de PKG-675i din România.

„Cu PKG-675i putem produce chiar și o singură cutie, cu costuri minime. Vom lucra îndeaproape cu toți clienții noștri de ambalaje pentru a ne îmbunătăți experiența și a le oferi produse de calitate, care să le extindă prezența pe noi piețe sau să le întărească poziția pe piețele tradiționale. PKG-675i este un „game-changer” al tiparului de ambalaje, în tiraje scurte.”

Cosmin Stanciu, director general Cora Print 

PKG-675i este un dispozitiv de tipar cu jet de cerneală de înaltă calitate, pe bază de apă, care poate printa, economic și rapid, plăci din carton ondulat și cutii matrițate neformate/plate. Tehnologia MemJet, ce stă la baza alimentării acestui dispozitiv, oferă posibilitatea de printare în culori consistente pe o varietate de plăci din carton, cu acoperire sau fără și dimensiuni de până la 1,2 m lățime.

Dispozitivul fabricat de Mtex NS – partener Konica Minolta – tipărește color, într-o singură trecere, prin intermediul celor cinci canale cu cerneală (CMYKK), cu o viteză de 9m/min la rezoluția de 1600×1600 dpi. În cazul în care rezoluția este de doar 1600×800 dpi, PKG-675i tipărește cu o viteză dublă, de 18m/min. Echipamentul este dotat cu un sistem de curățare integrat, care îndepărtează praful și resturile de hârtie de pe suprafața plăcii de carton. De asemenea, imprimanta vine echipată cu software-ul Caldera RIP și folosește cerneluri pe bază de apă, aprobate de agenția guvernamentală Food and Drug Administration (FDA), pentru contactul indirect cu alimentele.

Introducerea PKG-675i pe piața din Europa coincide cu cererea tot mai mare pentru ambalajele din carton kraft și cutiile pliabile tipărite digital, cerere determinată de progresele rapide realizate în activitatea de comerț electronic ca și consecință a pandemiei. Citând studiile efectuate de Smithers – care spun că pandemia a accelerat cererea de ambalaje pentru comerțul electronic cu doi până la trei ani, comparativ cu previziunile dinainte de Covid – Konica Minolta a identificat o creștere rapidă a cererii globale de ambalaje pentru comerțul electronic, piața sărind cu aproape 42% la 49,16 miliarde de dolari în 2020, iar așteptările sunt să atingă 98,2 miliarde de dolari până în 2025. Conform Smithers Pira, 80% din valoarea segmentului de ambalaje, în 2020, era deținută de ambalajele din carton gofrat.

Edoardo Cotichini, Senior Manager Professional Print, Konica Minolta Business Solutions Europa, a declarat că, una dintre tendințele definitorii ale industriei de ambalaje, în viitor, este reprezentată de creșterea comerțului electronic. Conform aceleiași surse, factorii principali pentru adoptarea tiparului digital al cartonului kraft sunt similari cu cei din alte sectoare, cum este cel al etichetelor: 

„Costurile accesibile, timpul redus de livrare, funcționalitatea, implicarea, îmbunătățirile aduse lanțului de aprovizionare, legislația, securitatea, mediul și durabilitatea sunt doar o parte dintre factorii care au determinat furnizorii de ambalaje să facă trecerea către tiparul digital al cartonului gofrat [...] PKG-675i oferă o mulțime de oportunități și idei de dezvoltare a aplicațiilor de tipar. Încă de la lansarea acestui echipament pe piața europeană, am observat un interes crescut asupra lui, iar clienții ne contactează și ne cer să le oferim mai multe detalii despre acest echipament.”
Edoardo Cotichini
Senior Manager Professional Print, Konica Minolta Business Solutions Europa

Un produs grozav merită un ambalaj deosebit

Printre aplicațiile ce pot fi realizate cu ajutorul PKG-657i se numără ambalaje pentru alimente sau produse de îngrijire personală și casnică, unde cutia este destinată protecției, promovării și livrării produsului.

Dispozitivul utilizează tehnologia MemJet VersaPass și are o amprentă relativ mică, de doar 1,6 x 3,6 x 2,3 metri. Cele cinci capete de printare CMYKK utilizează cerneluri pe bază de apă, aprobate de FDA pentru contactul indirect cu alimentele. Cerneala albă nu este disponibilă în momentul de față, însă ar putea fi o opțiune pe viitor. Interfața PKG-675i, bazată pe sistemul de operare Windows, este simplu de utilizat și se completează cu software-ul Caldera RIP – echipare standard a dispozitivului.

PKG-675i poate tipări plăci din carton gofrat și ambalaje pretăiate sau doar ștanțate, cu o grosime de până la 15 mm și o lățime de până la 1,2 m, fără limită de lungime. Lățimea zonei de printare poate ajunge până la 1,067 m.

Cu o viteză de printare de 150 mm/ sec, la rezoluția de 1600×1600 dpi, și 300 mm/sec, la rezoluția de 1600×800 dpi – echivalent a 18 m/ min, PKG-675i este alimentat manual, iar colile tipărite ies de pe banda de tipar într-o tavă generoasă ca dimensiuni, ceea ce contribuie la costul general scăzut.

“Ne-am gândit la alimentarea automată, însă acest dispozitiv este unul destinat producției în tiraje scurte, iar investiția aferentă ar fi rezultat costuri uriașe […] Nu multe dispozitive pot realiza ce se poate obține cu această mașină, la prețul de achiziție și întreținere pe care îl are. Echipamentul utilizează o cantitate infimă de cerneală pe metru pătrat, ceea ce contribuie la costuri de funcționare reduse”
Carsten Bamberg
Business Development Manager la Konica Minolta

Echipamentul a fost lansat inițial la Fespa, în 2018, de către Mtex și compania soră de atunci – New Solution Engineering – iar în momentul de față sunt instalate aproximativ 130 de sisteme în întreaga lume.

Articole recente
Transformarea digitală ia avânt, iar tiparul digital își menține creșterea

Transformarea digitală ia avânt, iar tiparul digital își menține creșterea

acum o lună

Un subiect care va fi amplu dezbătut în 2024 este cel al potențialelor consecințe ale regulamentului Uniunii Europene privind produsele fără defrișare. Acest subiect face parte dintr-un plan mai vast de acțiuni pentru combaterea defrișării și a degradării pădurilor, prezentat pentru prima data în Comunicarea Comisiei din 2019, privind intensificarea acțiunii UE pentru protejarea și restaurarea pădurilor lumii.

Citeste mai mult »
SUSTENABILITATEA  ÎN INDUSTRIA TIPOGRAFICĂ​

SUSTENABILITATEA ÎN INDUSTRIA TIPOGRAFICĂ​

acum 2 luni

Konica Minolta, organizație de nivel mondial, cu peste 39.000 de angajați, dintre care 9.000 doar în Europa, își asumă în mod serios responsabilitățile sociale, de mediu și guvernare (ESG). Prin strategia aplicată, compania își propune să implementeze măsuri durabile și să lucreze, împreună cu partenerii și clienții săi, pentru un viitor mai responsabil și o societate mai echitabilă. Compania servește în mod conștient planul comun al Națiunilor Unite, denumit Obiective de Dezvoltare Durabilă (ODD) și consideră Acțiunea Climatică drept cel mai urgent domeniu de acțiune.

Citeste mai mult »